Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ενέργειες για τον ορισμό συναδέλφων σε ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση (09-04-2014)



ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑ

8/4/2014


ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
      ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΥΣ κ.α.
         
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Φλώρινας μετά τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνει τα εξής:

1.            Χαιρετίζει την στάση της πλειοψηφίας των συναδέλφων να αντισταθεί στην προτεινόμενη αυτοαξιολόγηση που ανοίγει δρόμους στην κατηγοριοποίηση σχολείων και στις απολύσεις συναδέλφων. Όλοι μαζί πρέπει ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά και ανοίγουν συνεχώς καινούργια.
2.            Το επόμενο διάστημα θα τεθούν θέματα ατομικής αξιολόγησης, μεγάλων τμημάτων, ενδεχομένως νέων συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ωραρίου και οργανικής ανά σχολείο, που μαζί με το νέο τοπίο στο χώρο των μεταθέσεων και των αποσπάσεων θα δημιουργήσουν νέο εκρηκτικό τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης.
3.            Στο θέμα του ορισμού συναδέλφων υποχρεωτικά μετά την άρνησή τους να ενταχθούν μέχρι τέλους, και παρά τις ποικίλες πιέσεις, σε ομάδες εργασίας, τονίζουμε ότι η μόνη σωστή διαδικασία και σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μας της 1/4/14, είναι:
·               Ο Διευθυντής ορίζει τους συναδέλφους στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ πρακτικό και ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙ τον ορισμό σε κάθε εκπαιδευτικό που ορίζεται.
·               Ο κάθε συνάδελφος ΧΩΡΙΣΤΑ μετά τον ορισμό του και εφ όσον θέλει να δηλώσει την αντίθεσή του σ αυτό μπορεί Ή να το δηλώσει εγγράφως στο Πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων εφ όσον αυτό έχει συνταχθεί και αναφέρει τους ορισμούς  Ή να συντάξει εις διπλούν αναφορά – τη μία την κρατάει αυτός – που θα πρωτοκολληθεί, όπου δηλώνει την αντίθεσή του και θα επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια. Για την δεύτερη περίπτωση προτείνουμε δύο κείμενα αναφοράς,  ένα της ΔΟΕ και ένα της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής. (Μη ξεχνάμε ότι εκκρεμεί δικαστική προσφυγή της ΟΛΜΕ για ακύρωση της όλης διαδικασίας και της εγκυρότητάς της)

1η:
  «Κύριε Διευθυντά (ή Κυρία Διευθύντρια), έλαβα αντίγραφο της υπ' αριθμόν ........... απόφασης σας με την οποία με ορίζετε μέλος ομάδας εργασίας της Α.Ε.Ε., παρά το γεγονός, ότι η παραπάνω αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στον σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει επί του θέματος. Με το παρόν έγγραφο σας δηλώνω, ότι παρά το γεγονός, ότι θεωρώ την εντολή σας παράνομη, ελλείψει αρμοδιότητας, (Σύμφωνα με την από 28-3-2014 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.) θα εκτελέσω αυτήν, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου».
         

:  
ΑΝΑΦΟΡΑ

Του...(ονοματεπώνυμο/πατρώνυμο, εκπαιδευτικού κλάδου.....
                                                                          
Προς το διευθυντή του  (σχολειου)...............
                                                                      
ΦΛΩΡΙΝΑ .../.../2014

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, υποβάλω την παρούσα σύμφωνα με το άρθρο 25 του ΥΚ. Δηλώνω ότι θα εκτελέσω τη διαταγή σας με αρ. πρωτ. ……..  να συμμετάσχω στις ομάδες εργασίας, για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας στην οποία ανήκω. Θεωρώ όμως τη διαταγή αυτή παράνομη για τους παρακάτω λόγους:
α)με βάση την αρχή της νομιμότητας ο υπάλληλος οφείλει να πράττει μόνον ό,τι ρητώς προβλέπεται από το νόμο. Στο ισχύον εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο (άρθρο 11 Ν. 1566/85, 32 Ν.3848/2010, ΥΑ 30972/Γ1/15.3.2013) δεν αναφέρεται πουθενά ρητώς η ατομική υποχρέωση συμμετοχής του εκπαιδευτικού σε ομάδες εργασίας, έγκειται δηλαδή στην ατομική του επιλογή να συμμετάσχει ή όχι.
β) Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, μοναδικό αρμόδιο όργανο για τη σύσταση των ομάδων εργασίας σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων (Αρθρο 11 ν.1566/1985, αρ. 32 ν. 3848/2010, ΥΑ 30972/Γ1/15.3.2013, εγκύκλιος ΥΠΑΙΘ19008/Γ1/10.12.2013, Άρθρο 38 ΥΑ Φ.353.1/8.10.2002)
γ) Ο Διευθυντής αποτελεί το όργανο εκτέλεσης των αποφάσεων του Συλλόγου διδασκόντων και όχι αποφασίζον όργανο κατά τη διαδικασία, έχει δε υποχρέωση να υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις (άρθρο 27 ΥΑ Φ.353.1/8.10.2002) . Στο σχολείο μας ο Σύλλογος αποφάσισε να μη συγκροτηθούν ομάδες εργασίας (ή συγκρότησε ομάδες εργασίας μόνο από τους εκπαιδευτικούς που το επιθυμούσαν )
δ) Σύμφωνα με την συνταγματική αρχή του κράτους  δικαίου και την αρχή διάκρισης των εξουσιών άρθρο 26 Συντάγματος, η αρμοδιότητα, που έχει ανατεθεί σε ορισμένο όργανο δηλ. εν προκειμένω στο Σύλλογο Διδασκόντων δεν μπορεί να ασκηθεί από άλλο όργανο ακόμη και ανώτερο, εν προκειμένω το Διευθυντή, εκτός και αν υπάρχει αντίθετη νομοθετική ρητή διάταξη, πράγμα που δεν συντρέχει στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι οι εγκύκλιοι ερμηνεύουν και βοηθούν στην εφαρμογή του νόμου, σε περίπτωση δε αντίθεσής τους με αυτόν, υπερισχύει ο  νόμος (522/1983 γνωμοδότηση του ΝΣΚ).
ε) Οι ειδικότερες διατάξεις που ορίζουν τον σύλλογο διδασκόντων ως μοναδικό  αρμόδιο όργανο να συγκροτήσει ομάδες, υπερισχύουν του γενικότερου κανόνα  του  άρθρου 39 παρ.15 της ΥΑ.Φ. 353/8-10-2013 που επικαλείται το Υπουργείο στην 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιό του, προκειμένου να μεταφέρει την αρμοδιότητα από το Σύλλογο Διδασκόντων στο Διευθυντή, διάταξη η οποία σε κάθε περίπτωση  είναι άσχετη με τη διαδικασία της αξιολόγησης (αφού αναφέρεται στην κατανομή μαθημάτων και τάξεων και στην ανάθεση εργασιών εν γένει στο σχολείο) και έρχεται σε αντίθεση με  ρητή ειδική διάταξη της ίδιας υπουργικής απόφασης, που στο άρθρο 38 ορίζει το Σύλλογο Διδασκόντων ως το μόνο αποφασίζον όργανο, όπως προαναφέρθηκε.
στ)Η εν λόγω εγκύκλιος,  με βάση την οποία μου δίνεται αυτή η διαταγή δεν είναι ισχυρή και δεν ασκεί ουδεμία έννομη επιρροή καθόσον οι εγκύκλιοι, με βάση πάγια νομολογία του ΣτΕ δεν είναι δυνατόν να τροποποιούν ή να καταργούν ισχύοντες κανόνες που τίθενται από ουσιαστικό ή τυπικό νόμο.
Τέλος ζ) ο χρόνος που ορίζει το Υπουργείο με τις εγκυκλίους του για να κινηθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου ( στην τελευταία εγκύκλιο μάλιστα  μέχρι 4-4-2014 )κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης (Ν. 3848/2010 αρθ. 32 και ΥΑ 30972/Γ1/15-3-2013 άρθρο 2.2 «Κάθε σχολική μονάδα μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θέτει τους εκπαιδευτικούς στόχους προγραμματίζει  κλπ.» Άρθρο 4.2  «Η διαδικασία της αξιολόγησης γίνεται σε ετήσια βάση κλπ.») καθιστώντας παράνομη έως ανυπόστατη τη σχετική διαδικασία
                           

Ο αναφέρων-δηλών εκπαιδευτικός

                      

 Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

4 Πανελλαδικές σε 3 χρόνια - 300 € κατάρτιση - δια βίου σκλάβος, της πολιτιστικής λέσχης της ΟΛΜΕ(ΒΙΝΤΕΟ)

Σπότ από την πολιτιστική λέσχη της ΟΛΜΕ
"4 Πανελλαδικές σε 3 χρόνια - 300 ευρώ κατάρτιση - δια βίου σκλάβος"

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Οδηγίες της ΟΛΜΕ για τη σύσταση ομάδων της αυτοαξιολόγησης (02-04-2014



   Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                 Αθήνα, 2/4/2014

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Oι Σύλλογοι Διδασκόντων προχωρούν στη σύνταξη πρακτικού στο οποίο αναφέρεται η διαφωνία τους με την αυτοαξιολόγηση.
Όσοι σύλλογοι έχουν ήδη πάρει τέτοιες αποφάσεις, να τις καταγράψουν άμεσα στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων.
Καλούμε τους διευθυντές σχολείων μαζί με τους Συλλ. Διδασκόντων και όλο τον κλάδο, να μην υλοποιήσουν την εντολή της τελευταίας εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ για υποχρεωτική ανάθεση καθηκόντων στις ομάδες εργασίας. Οι συνάδελφοι διευθυντές καλούνται να εκφράσουν εγγράφως τη διαφωνία τους προς την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ και την επιφύλαξη για τη νομιμότητά της, σύμφωνα με την εξώδικη αναφορά της ΟΛΜΕ προς του ΥΠΑΙΘ. Σαν τελικό μέτρο, οι συνάδελφοι διευθυντές καλούνται να υποβάλουν την παραίτησή τους, όπως ήδη έχουν κάνει διευθυντές σε όλη τη χώρα. 
Οι συνάδελφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, όπως δικαιούνται σύμφωνα με το νόμο.
Σε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης, δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στις ομάδες και επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους.
Σας επισυνάπτουμε ένα σχέδιο δήλωσης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους συναδέλφους σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Επισημαίνουμε ότι: 

1) Σε περίπτωση που διευθυντής προχωρήσει σε υποχρεωτικές αναθέσεις, αυτό καταγράφεται στο βιβλίο πράξεων του διευθυντή ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ. 

2) Στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων δεν καταγράφονται οι απόψεις/αρνήσεις συμμετοχής των συναδέλφων, παρά μόνο εάν οι ίδιοι το ζητήσουν. 

            Συνεχίζουμε τη μάχη για την απόκρουση της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης, με συλλογικές αποφάσεις, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, σε κοινή δράση με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω.



(ακολουθεί το σχέδιο ΔΗΛΩΣΗΣ)


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΕ

Δηλώνω ότι δεν επιθυμώ τη συμμετοχή μου σε ομάδες εργασίας για την ΑΕΕ γιατί:

·        δεν θέλω ως εκπαιδευτικός να υλοποιήσω τον αντιδραστικό μηχανισμό της αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, στο παραπέρα χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών - μισθολογικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και στην απόλυση πολλών εξ αυτών.

·        Ερχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου μου (όπου υπάρχει),

·        την απόφαση του Σωματείου και της Ομοσπονδίας μου

Θεωρώ, τέλος, ότι η όποια υποχρεωτική συμμετοχή μου ανατεθεί είναι και θεσμικά παράτυπη, υποβαθμίζει παιδαγωγικά και ουσιαστικά τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων και επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης και ΔΣ της ΕΛΜΕ για την υποχρεωτική εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης (01-04-2014)



ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 

 ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΚΑΙ Δ.Σ.   1/4/2014 


ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
      ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
         
Η Γ.Σ. ΕΛΜΕ Φλώρινας της 1/4/2014 και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φλώρινας αποφάσισαν τα παρακάτω:

1.            Επιμένουμε στην απόρριψη της προτεινόμενης αυτοαξιολόγησης και καταδικάζουμε την ενέργεια του ΥΠΑΙΘ να μας διατάξει να την εφαρμόσουμε. Θεωρούμε παράνομη την ανάθεση σε Διευθυντές της σύστασης ομάδων εργασίας, ζήτημα αποκλειστικό του συλλόγου διδασκόντων. Προτείνουμε στους συναδέλφους να μην προσφερθούν εθελοντικά να συμμετέχουν σε ομάδες.
2.            Μετά την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου η οποία υποχρεώνει τον Διευθυντή να ορίσει τις ομάδες εργασίας, έχουμε τις εξής επιλογές:
      Α. Ο Σύλλογος Διδασκόντων να απορρίψει με πρακτικό την    αυτοαξιολόγηση και να μην την εφαρμόσει καθόλου.
     
       Β.  Ο Σύλλογος Διδασκόντων να αναγράψει – εφ όσον έχει πάρει ανάλογη απόφαση πριν με ψηφίσματα π.χ., ή και στη τωρινή συνεδρίαση – στο πρακτικό της συνεδρίασης του Συλλόγου την ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ στην προτεινόμενη αυτοαξιολόγηση.
      Ακολούθως και εφ όσον ο αρχικός αριθμός εθελοντών ήταν μηδέν ή ανεπαρκής,  να γραφεί στο πρακτικό ότι δεν έγινε δυνατή η δημιουργία ομάδων, με βάση την απόφαση του συλλόγου και την μικρή εθελοντική προσφορά συναδέλφων να μπουν σε ομάδες. (Εδώ αν κάποιοι  επιθυμούν να αναγραφεί ότι ζήτησαν να μπουν σε ομάδες αρχικά, ας γραφεί το όνομά τους.)
     Εδώ κλείνει το πρακτικό – με βάση την επιλογή αυτή. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ αν ορίσει ομάδες και συμμετέχοντες πρέπει να το αναγράψει στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ, και καλό θα ήταν και για τον ίδιο να επισημάνει την ένστασή του στην παράνομη διαταγή και να δηλώσει ότι παρ όλο που την εκτελεί ως υπάλληλος διαφωνεί με αυτή.
( Αν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να αμφισβητήσει τον ορισμό του πρέπει να το γράψει σε  νέο πρακτικό του συλλόγου επισημαίνοντας ότι θεωρεί την διαταγή και την εγκύκλιο παράνομη και ότι εκτελεί απλά ως υπάλληλος την διαταγή αυτή και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.)

      Γ.    Ο Σύλλογος Διδασκόντων να αναγράψει – εφ όσον έχει πάρει ανάλογη απόφαση πριν με ψηφίσματα π.χ., ή και στη τωρινή συνεδρίαση – στο πρακτικό της συνεδρίασης του Συλλόγου την ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ στην προτεινόμενη αυτοαξιολόγηση.
      Ακολούθως και εφ όσον ο αρχικός αριθμός εθελοντών ήταν μηδέν ή ανεπαρκής,  να γραφεί στο πρακτικό ότι δεν έγινε δυνατή η δημιουργία ομάδων, με βάση την απόφαση του συλλόγου και την μικρή εθελοντική προσφορά συναδέλφων να μπουν σε ομάδες. (Εδώ αν κάποιοι  επιθυμούν να αναγραφεί ότι ζήτησαν να μπουν σε ομάδες αρχικά, ας γραφεί το όνομά τους.)
     Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι ο Διευθυντής με την ΤΑΔΕ Πράξη στο δικό του πρακτικό όρισε τις ομάδες ως εξής…
      Αν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να αμφισβητήσει τον ορισμό του πρέπει να το γράψει εδώ επισημαίνοντας ότι θεωρεί την διαταγή και την εγκύκλιο παράνομη και ότι εκτελεί απλά ως υπάλληλος την διαταγή αυτή και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.

3.            Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η συμμετοχή μας στην αυτοαξιολόγηση είναι ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Επίσης είναι σωστό οι Διευθυντές να μην ορίζουν συναδέλφους που γνωστοποίησαν ότι δεν θέλουν καθόλου να συμμετέχουν. Αν κατ αυτούς ο αριθμός δεν επαρκεί, δε μένει παρά η αναγραφή στο πρακτικό της ένστασης του συναδέλφου.
            Η ΟΛΜΕ ήδη έχει προσφύγει νομικά κατά της εγκυρότητας της διαδικασίας ορισμού και εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης.
            Δεν συμμετέχουμε σε εργασίες αυτοαξιολόγησης εκτός ωραρίου.
            ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΟ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του Διευθυντή και αναγράφεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο δικό του ΠΡΑΚΤΙΚΟ – άσχετα αν με την Γ επιλογή γραφεί στο πρακτικό του συλλόγου απλά η γνωστοποίηση από τον Διευθυντή των ομάδων που όρισε.


                        Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ